ДОНОРЛАР МЕН ПАЦИЕНТТЕРДІ ЗЕРТХАНАЛЫҚ ЗЕРТТЕУЛЕРГЕ ДАЙЫНДАУ ЖӨНІНДЕГІ ЖАДЫНАМА
Зертханалық қан анализінің нәтижелері көбінесе пациенттің дайындығына және оның анализге дейінгі мінез-құлқына байланысты.
Зерттеу нәтижелеріне әсер етуі мүмкін факторларды болдырмау үшін пациент келесі ережелерді сақтау керек:
- зерттеу үшін қан тапсыру қарсаңында диетадан майлы тағамдарды алып тастау керек, артық тамақтанудан аулақ болу керек, жай су ішу керек;
- байыпты жай-күйде талдаулар тапсыру ұсынылады;
- талдау жасамас бұрын физикалық күш түсіру (жүгіру, баспалдақпен көтерілу) және эмоционалды толқуды болдырмаңыз. Егер сіз қан алу кабинетіне барар жолда асығыс болсаңыз немесе алаңдасаңыз, онда қан тапсырар алдында 15-20 минут отыруға және тынышталуға кеңес беріледі;
- талдауға қан тапсыру алдында бір сағат бойы темекі шегу ұсынылмайды;
- мас күйінде зерттеу үшін материалды тапсыру, сондай-ақ зерттеу қарсаңында алкогольді қабылдау ұсынылмайды.
Жалпы қан талдауын, биохимиялық зерттеулерді, В және С гепатиттеріне зерттеулерді жүргізу үшін қанды аш қарынға тапсыру қажет немесе соңғы тамақ қан тапсырудан 3 сағат бұрын болуы тиіс.
Қан тобын, резус-факторды, аллоиммунды антиденелерді, аутоантиденелерді зерттеу үшін пациентті арнайы алдын ала дайындау талап етілмейді, бірақ жалпы ұсынымдарды сақтаған жөн.